Kvalitní čokoláda je pro zastánce zdravého stravování jednou z nejlepších potravin a právem ji řadí mezi superpotraviny. O pozitivním vlivu kakaových bobů věděli už přibližně před čtyřmi tisíci lety Mayové obývající Střední Ameriku. Kakaové boby, plody kakaovníku, považovali kvůli jejich zdravotním účinkům za potravinu bohů. Léčivé účinky na desítky chorob znali také staří Aztékové. A my v dnešní době navazujeme na znalosti starých civilizací a objevujeme další a další zdraví prospěšné látky, které se nacházejí v kakau i čokoládě. Výzkumy zdaleka nejsou u konce a určitě přinesou ještě nejedno překvapení!

Právě kakaové boby - semena kakaovníku pravého (Theobroma cacao) jsou hlavní surovinou pro výrobu kvalitní čokolády. Mají hořkou chuť a můžeme v nich nalézt lehký nádech ovoce, koření, ořechů, nebo dřeva, v závislosti na tom, kde daný strom vyrůstal. Kakaové boby se po sklizni fermentují, suší, praží a pak dochází k jejich dalšímu zpracování. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, bílkovin a zdravých tuků, díky kterým můžeme cítit pocit plnosti.

Čokoláda se během celé své historie využívala pro mnohé své účinky. Využívali ji válečníci, umělci, milenci, lékaři a další. Řada studií z poslední doby prováděných vědci napříč kontinenty dokazuje, že kakaové boby jsou plné živin a jsou tělu velmi prospěšné. Vědci v kakaových bobech objevují další a další zdraví prospěšné látky, dnes je jich známo přes 400!

Aztéčtí válečníci využívali čokoládu jako potravinu na bojových výpravách. Často to byla jediná potravina, co na cestě měli. Takováto forma čokolády byla trvanlivá a silnější než dnešní verze čokolády. Čokoláda je výživná, dodává energii, zahání hlad a posiluje vytrvalost. Američtí vojáci používali čokoládu i za 1. světové války, kdy se vyráběli velké čokoládové bloky, které se vojákům dováželi na lodích. Poté byli rozsekány na malé kousky a rozdány vojákům.

Léčivé účinky čokolády objevili už původní obyvatelé Ameriky. Pokud jste vykašlávali krev, Aztécký lékař vám předepsal kakao smíchané s vanilkou, pepřem, praženou paprikou a pryskyřicí. Čokoláda se také využívala při průjmovitém onemocnění. V Amazonii se využívalo kakao na kožní nemoci. Ženám se podávala čokoláda pro usnadnění porodu a při bolestech v podbřišku. Kakaové máslo se přikládalo na rány, popáleniny, mazali jím popraskané rty i vyrážky. Využívalo se také pro kosmetické účinky, tato tradice vydržela až dodnes a s čokoládovými zábaly se můžeme běžně setkat v kosmetických salonech.

V 17-18. století se začala prodávat čokoláda i v evropských lékárnách. Věřilo se, že je lékem na různá onemocnění. Byla považována za prostředek, který prodlužuje život, pomáhá při poruchách trávení, řeší nespavost, snižuje horečky a pročišťuje krev.

Jako afrodiziakum byla čokoláda využívána už starými Aztéky, kteří ji hojně využívali právě i pro tyto účinky. V Evropě byla využívána úplně stejně. Ze začátku byla čokoláda pouze pro bohatou šlechtu, a třeba Francie byla v době vlády Ludvíka XV. čokoládou doslova posedlá. Ludvíkovi milenky měli čokoládu ve velké oblibě, jedna z nich, madame Dubarry dávala čokoládu dokonce i svým milencům, aby povzbudila jejich vášeň. I když v dnešní době známe silnější látky, čokoláda je nadále hojně využívána, protože je levná a pro mnohé jedince dostačující.

Čokoláda se často míchala s dalšími ingrediencemi, aby se posílily její účinky. Mayové a Aztékové přidávali do čokolády třeba lysohlávky. Indiáni v Jižní Americe do ní přidávali pryskyřici z Viroly, vznikne pak směs zvaná paricá. Opojné účinky má pryskyřice, ale kakao dává směsi soudržnost a brání jejímu navlhnutí.

Složení se liší podle druhu kakaovníku a místa, kde byly vypěstovány, dále na způsobu sušení a dalších procesech výroby.

Mezi důležité látky obsažené v kakaových bobech patří methylxantiny: theobromin (0,5-3 %) a kofein (0,1-1,7 %). Nejdůležitější metylxantin v kakaových bobech je theobromin. Čistý theobromin má diuretické účinky, působí jako kardiostimulant a podporuje dilataci artérií. Theobromin nemá tak výrazný povzbuzující vliv na centrální nervový systém jako čistý kofein. Obsah theobrominu v kakaových bobech závisí na jejich druhu a místě odkud pocházejí. Fermentované a sušené kakaové boby obsahují asi 0,5 – 3 % theobrominu.

Obsah kofeinu v kakaových bobech je o něco nižší, často je ho tam ještě méně než v černém čaji. Kofein má farmakologický vliv na kardiovaskulární, respirační, vylučovací i nervový systém. Blokuje receptory adenosinu a díky tomu může ovlivňovat i chování člověka.

Látky vyvolávající rozkoš – endorfiny a enkefaliny. Náš mozek je schopen vylučovat látky, které mají podobné účinky jako narkotika. Rozkoš v našem mozku vyvolávají endorfiny, enkefaliny a další. Tyto látky mohou tišit bolest a vyvolávat řadu příjemných pocitů od prosté spokojenosti k naprosté blaženosti. Např. fenyletylamin vylučuje mozek zamilovaných lidí. Tato látka může zlepšovat náladu, zmenšuje pocit studu, úzkosti, paniky a strachu. Fenyletylamin je obsažen právě v čokoládě, ale např. také v lysohlávkách. Lidé se silnou depresí, po fenyletylaminu podvědomě touží.

Další látkou je anandamid. Tato látka v mozku stimuluje stejná nervová centra jako marihuana. K dosažení stejného účinku jako marihuana bychom ovšem museli sníst takové množství čokolády, které by se rovnalo pětině naší váhy.

Polyfenoly jsou přírodními antioxidanty. Zabraňují zhoubnému účinku volných radikálů na buňky a chrání tak organismus před vznikem nemocí. Polyfenoly působí příznivě na srdečně cévní choroby, snižují hladinu cholesterolu v krvi, uvolňují stres a mají i protizánětlivé procesy.

Z účinků čokolády na náš organismus ovšem nemůžeme vinit pouze jednotlivé látky. Čokoláda obsahuje přes 500 látek, které se vzájemně doplňují.

Nutriční hodnoty nepražených kakaových bobů

100 g kousků nepražených kakaových bobů obsahuje zhruba tyto složky (DDD = doporučená denní dávka):

Nutriční složky

Vitamíny

Minerály

sacharidy – 3 % – 35,7 g – 12 % DDD

vitamín K – 8,6 mcg – 11 % DDD

vápník – 71,4 mg – 7 % DDD

vláknina – 32,1 g – 129 % DDD

thiamin – 0,1 mg – 4 % DDD

železo – 3,9 mg – 21 % DDD

tuky – 85 % – 42,9 g – 66 % DDD

riboflavin – 0,1 mg – 4 % DDD

hořčík – 229 mg – 57 % DDD

bílkoviny – 12 % – 14,3 g – 29 % DDD

niacin – 0,7 mg – 4 % DDD

fosfor – 321 mg – 32 % DDD

464 kalorií – 1943 kJ – 23 % DDD

vitamín B6 – 0,1 mg – 4 % DDD

draslík – 750 mg – 21 % DDD

vitamín B12 – 0,2 mcg – 4 % DDD

zinek – 3,2 mg – 21 % DDD

kyselina pantothenová – 0,4 mg – 4 % DDD

měď – 1,8 mg – 89 % DDD

mangan – 1,9 mg – 96 % DDD

selen – 7,5 mcg – 11 % DDD

Zdroje: https://www.blendea.cz/profil-neprazene-kakaove-boby/; ARCIMOVIČOVÁ, Jana a Pavel VALÍČEK. Čokoláda pokrm bohů. Benešov: Start, 1999. ISBN 8086231070.