Pro inspiraci nabízím několik mých oblíbených způsobů, jak vyrobit lahodné pěnivé kakao. Někdy využívám vysokorychlostní mixér, díky kterému je nápoj super hladký a krémový, ale pokud se vám do práce s mixerem nechce a preferujete jemnější práci s kakaem jako já, můžete si kakao připravit v malém hrnci na sporáku pomocí mé oblíbené kvedlačky (české alternativy originálního mexického Molinilla) nebo napěňovače mléka.

Nebojte se upravit a zkombinovat jakékoli přísady, které vám v daný den volají! Recepty zde uvedené jsou počítány na 2-3 porce. 

Ranní rituál

  1. 50–60 g nasekaného kakaa (asi 5 PL) / 1/2 lžičky skořice / 2 medjoolské datle / špetka kajenského pepře nebo chilli / špetka mořské nebo himalájské soli / 750 ml horké vody (ne vařící) / 250 ml ovesného mléka nebo jiného rostlinného mléka.
  2. Lze přidat 1/2 čajové lžičky jednoho nebo dvou výživných bylinných prášků / adaptogenů, jako jsou léčivé houby, ashwagandha nebo maca apod. 
  3. Přísady vsypte do horké vody a promíchávejte na mírném plameni dokud se kakao nerozpustí a nevznikne jemná pěna, pak podávejte.

Ledové kakao - pro horké dny nebo odpolední nakopnutí - zde je zapotřebí mixer

  1. Do mixéru přidejte: 4–5 PL nasekané ceremoniální kakaové pasty / 1–2 lžíce medu nebo javorového sirupu / špetka mořské soli / volitelně: skořice, jiné koření nebo léčivé bylinné prášky / 250 ml horké vody
  2. Mixujte po dobu 10 sekund na vysoké úrovni, aby se kakao a další přísady roztavily na hladkou pastu, poté přidejte:
  3. 1 talíř kostek ledu (přibližně 12) / trochu ovesného mléka (nebo jiné rostlinné mléko dle výběru) / asi 250 ml studené vody (nebo jakkoli zjistíte, že je třeba doplnit celkem 1000 ml)
  4. Mixujte znovu, dokud není vše dobře propojené a hladké. 

Rituální nápoj pro meditaci - slavnostní kakao pro hluboké spojení a procvičování

  1. 70 g nasekaného kakaa (asi 7 PL) / 1/2 lžičky skořice / špetka kajenského pepře / špetka mořské soli / 750 ml horké vody (bez varu)
  2. Přísady vsypte do horké vody a promíchávejte na mírném plameni dokud se kakao nerozpustí a nevznikne jemná pěna, pak podávejte.
  3. Pokud budete slavnostně sdílet, můžete jemně ohřát směsnou směs na sporáku, až budete připraveni servírovat. Vždy udržujte nízkou teplotu a nikdy nedovolte, aby kakao přišlo do varu, protože to mění jeho molekulární strukturu a způsob, jakým jsou naše těla schopna absorbovat jeho živiny. Vyzkoušejte neslazené pro hlubší a silnější dávku. Kakaový hořký lék je pro nás dobrý! Případně můžete přidat lžičku surového medu, pokud chcete.

Otevření srdce - sladká sebeláska a něha

  1. 40 g nasekaného kakaa (také volitelně přidat 1 polévkovou lžíci kakaového prášku pro větší bohatost) / 1/2 lžičky skořice / 2 medjool datle / 1 lžička sypaných jedlých okvětních lístků růží / 1 drcený kardamomový lusk / 1/2 lžičky prášku Aschvagandy / 750 ml horké voda (nebo zkuste s čajem z růží tulsi namísto použití okvětních lístků růží pro božskou příchuť otevírání srdce)
  2. Přísady vsypte do horké vody a promíchávejte na mírném plameni dokud se kakao nerozpustí a nevznikne jemná pěna, pak podávejte.