Pro inspiraci nabízím několik mých oblíbených způsobů, jak vyrobit lahodné pěnivé kakao. Někdy využívám vysokorychlostní mixér, díky kterému je nápoj super hladký a krémový, ale pokud se vám do práce s mixerem nechce a preferujete jemnější práci s kakaem jako já, můžete si kakao připravit v malém hrnci na sporáku pomocí mé oblíbené kvedlačky (české alternativy originálního mexického Molinilla) nebo napěňovače mléka.
Nebojte se upravit a zkombinovat jakékoli přísady, které vám v daný den volají! Recepty zde uvedené jsou počítány na 2-3 porce.
Ranní rituál
- 50–60 g nasekaného kakaa (asi 5 PL) / 1/2 lžičky skořice / 2 medjoolské datle / špetka kajenského pepře nebo chilli / špetka mořské nebo himalájské soli / 750 ml horké vody (ne vařící) / 250 ml ovesného mléka nebo jiného rostlinného mléka.
- Lze přidat 1/2 čajové lžičky jednoho nebo dvou výživných bylinných prášků / adaptogenů, jako jsou léčivé houby, ashwagandha nebo maca apod.
- Přísady vsypte do horké vody a promíchávejte na mírném plameni dokud se kakao nerozpustí a nevznikne jemná pěna, pak podávejte.
Ledové kakao - pro horké dny nebo odpolední nakopnutí - zde je zapotřebí mixer
- Do mixéru přidejte: 4–5 PL nasekané ceremoniální kakaové pasty / 1–2 lžíce medu nebo javorového sirupu / špetka mořské soli / volitelně: skořice, jiné koření nebo léčivé bylinné prášky / 250 ml horké vody
- Mixujte po dobu 10 sekund na vysoké úrovni, aby se kakao a další přísady roztavily na hladkou pastu, poté přidejte:
- 1 talíř kostek ledu (přibližně 12) / trochu ovesného mléka (nebo jiné rostlinné mléko dle výběru) / asi 250 ml studené vody (nebo jakkoli zjistíte, že je třeba doplnit celkem 1000 ml)
- Mixujte znovu, dokud není vše dobře propojené a hladké.
Rituální nápoj pro meditaci - slavnostní kakao pro hluboké spojení a procvičování
- 70 g nasekaného kakaa (asi 7 PL) / 1/2 lžičky skořice / špetka kajenského pepře / špetka mořské soli / 750 ml horké vody (bez varu)
- Přísady vsypte do horké vody a promíchávejte na mírném plameni dokud se kakao nerozpustí a nevznikne jemná pěna, pak podávejte.
- Pokud budete slavnostně sdílet, můžete jemně ohřát směsnou směs na sporáku, až budete připraveni servírovat. Vždy udržujte nízkou teplotu a nikdy nedovolte, aby kakao přišlo do varu, protože to mění jeho molekulární strukturu a způsob, jakým jsou naše těla schopna absorbovat jeho živiny. Vyzkoušejte neslazené pro hlubší a silnější dávku. Kakaový hořký lék je pro nás dobrý! Případně můžete přidat lžičku surového medu, pokud chcete.
Otevření srdce - sladká sebeláska a něha
- 40 g nasekaného kakaa (také volitelně přidat 1 polévkovou lžíci kakaového prášku pro větší bohatost) / 1/2 lžičky skořice / 2 medjool datle / 1 lžička sypaných jedlých okvětních lístků růží / 1 drcený kardamomový lusk / 1/2 lžičky prášku Aschvagandy / 750 ml horké voda (nebo zkuste s čajem z růží tulsi namísto použití okvětních lístků růží pro božskou příchuť otevírání srdce)
- Přísady vsypte do horké vody a promíchávejte na mírném plameni dokud se kakao nerozpustí a nevznikne jemná pěna, pak podávejte.