KAKAOVÉ BOBY – Fermentované a usušené kakaové boby. Mohou projít pražením nebo zůstat nepražené (tzv. RAW). Mohou být loupané/ neloupané, vcelku nebo drcené.
KAKAOVÁ PASTA/ HMOTA – Rozmělněné kakaové boby do 100% kakaové hmoty. Někdy také označováno jako 100% čokoláda.
KAKAOVÉ MÁSLO – Vylisovaný tuk z kakaové hmoty.
KAKAOVÝ PRÁŠEK – Rozemletý výlisek z kakaové hmoty, který zbyde po odstranění kakaového másla. Kakaový prášek musí obsahovat více než dvacet procent kakaového másla. Pokud je jeho obsah menší, je označován za kakaový prášek se sníženým obsahem tuku. Označení kakaa jako KAKAO HOLANDSKÉHO TYPU nezávisí na obsahu tuku, jak by se někdo mohl mylně domnívat, ale na procesu výroby. Při výrobě kakaa holandského typu je do postupu výroby zařazen ještě jeden krok, nazývaný alkalizace. Použitím této metody se zvýrazní barva kakaa, sníží se jeho kyselost a tím i zjemní chuť, ale na druhé straně se sníží obsah zdraví prospěšných flavonoidů.
ČOKOLÁDA – Směs kakaové hmoty, kakaového másla, kakaového prášku, cukru, koření a dochucovadel v různých poměrech.